LAP CX-070

LİVA "LAP-CX 070 Aktif Paratoner Başlığı" Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışır. Paratonerin, yıldırımı taşıyacak metal aksamları kimyasal etkileşimlere ve korozyona karşı paslanmaz çelik (İnox) malzemeden üretilmiştir. Bu özelliği ağır doğa şartlarına karşı paratonerin uzun süre ilk günkü gibi sağlam ve dayanıklı kalmasını sağlar. 

ÇALIŞMA SİSTEMİ: Erken Akış Uyartım Sistemi (Early Streamer Emision [E.S.E.]) prensibine göre çalışan Elektro Atmosferik Alan Etkili LAP-CX 070 LİVA Aktif Paratoner Başlığı, enerjisini havada oluşan elektrostatik ve elektromanyetik alan yoğunluğu değişimlerinden alır. Başlık; resimde görüldüğü gibi, topraklı, orta milden yalıtılmış ve ona göre serbest potansiyele sahip bir Yüksek Gerilim Darbe Üretecine sahiptir.

Çalışması: Yoğun elektrik yüklü Oraj bulutlarının oluştuğu durumlarda Atmosferdeki elektrik alan şiddeti 10 ila 20 kV/m ye kadar yükselir. Elektrik alanı Oraj bulutları sebebiyle yıldırım düşebilecek değerlere ulaştığında (50 kV/m nin üstü), Paratoner Başlığı Elektro Atmosferik Enerji Bloğu sayesinde bu enerjiyi depolar ve kısa aralıklarla yüksek gerilim darbeleri oluşturmaya başlar. Bu darbeler üç adet iyon elektrodu vasıtası ile İyon Tüneline boşalarak iyonlar ortaya çıkartırlar. İyon tünelinden oraj yüklü bulutlara doğru yayılan iyonlar, başlık ile bulut arasında Öncü Boşalma Yolu oluştururlar. Elektrik alan dağılımı değiştiğinde veya elektrik alan şiddeti arttığında, başlıktan yükselen ve buluttan inen öncü boşalma darbeleri gelişerek artar. Bu darbeler, yıldırımın yakalanmasını sağlayan Öncü Boşalma darbeleridir ve yıldırım gerçekleşene kadar devam eder.

LAP-CX 070 Aktif Paratoner, bulut ile yer arasındaki elektrik alan şiddetini Yüksek Gerilim Darbe Üreteci sayesinde, Ancak Yıldırım Riski Oluştuğunda çalışır duruma getirir. Bu yapı Enerji Bloğunun yüksek seviyede iyonlar yaymasını sağlar.

Yıldırım yakalama işlemi gerçekleştikten sonra, LİVA Aktif Paratoner yeni bir çevrim başlatmaya hazır hale gelir.

CİHAZIN KARAKTERİSTİKLERİ

Kullanılan Metal: Paratoner başlığında, ağır doğa şartları düşünülerek Paslanmaz Çelik kullanılmıştır. 
Yıldırım Yakalama Ucu: 20 mm çapından paslanmaz çelikten imal edilmiş, yıldırımı yakalayan kısımdır. 
Elektro Atmosferik Enerji Bloğu: İçersinde yüksek gerilim darbe üretecini bulunduran orta milden bağımsız kısımdır. 
İyon Elektrotları: Yüksek gerilim darbe üretecinde üretilen yüksek gerilim darbelerinin iyon oluşturmasını sağlayan elektrotlardır. 
Topraklama Bağlantı Elektrodu: 20 mm çapından paslanmaz çelikten imal edilmiş, yıldırımın oluşturduğu elektrik yükünü bağlantı klemensleri üzerinden iletkenlere ve toprağa aktaran kısımdır. 
Direk Bağlantı Adaptörü: Paratoner başlığının 2 inç direğe aparat kullanmadan bağlandığı kısımdır.

TESTLER ve BELGELER

LAP-CX 070 Aktif Paratoner Başlığı laboratuar ortamında çeşitli testlerden geçirilerek kalitesini kanıtlamıştır. Testler aşağıda verilmiştir.

Paratoner Başlığı Yıldırım Darbe Gerilimi Atlama Zamanı (∆t) Testi: Paratoner Başlığı 15-16 Mart 2007 tarihinde ODTÜ Elektrik-Elektronik Bölümü Yüksek Gerilim Laboratuarında NFC 17-102 (Appendix C) Standartlarında Yıldırım Gerilimi Atlama (Erken Akış Uyarı) Zamanı (∆t) Test edilmiş ve Paratoner Başlığının ilgili Standartlara uygun olduğu belgelenmiştir.

Paratoner Başlığı Darbe Gerilim Yüksek Akım Darbesi (Kısa Devre kA) Testi: Paratoner Başlığı 15 Haziran 2007 tarihinde ODTÜ Elektrik-Elektronik Bölümü Yüksek Gerilim Laboratuarında 25kA’lik Akım darbeleri ile test edilmiş ve özelliklerinde bir değişim yada bozulma olmadığı belgelenmiştir.

Garanti Süresi: Sanayi ve Ticaret Bakanlığından 30 Yıl Garanti Belgesine sahiptir. 

<< Geri Dön | Ürüne Ait Fotoğraflar